Servicekosten voor gas

Op de afrekening voor de servicekosten zijn verschillende kostenposten opgenomen. Zo mag de verhuurder diverse kosten doorberekenen. Wat vallen onder servicekosten voor het gebruik van gas in de woonruimte en/of de gemeenschappelijke ruimte? Hieronder volgt een overzicht.

Welke servicekosten vallen onder de kostenpost gas?

De kosten voor het gebruik van in de eigen woonruimte vallen hieronder, maar ook de kosten voor de gemeenschappelijke ruimtes. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de gemeenschappelijke hal.

Welke kosten mag de verhuurder doorberekenen?

De verhuurder mag diverse kosten doorberekenen. Hieronder volgt een overzicht:

Met eigen meter

De stookkosten, bestaande uit de kosten voor gas (of een andere vorm van energie), mag de verhuurder doorberekenen aan de huurder. Gespecialiseerde bedrijven kunnen echter ook de totale kosten voor gas over meerdere woonruimtes verdelen. De verhuurder kan zodoende de kosten voor het inhuren van dit bedrijf eveneens doorberekenen aan de huurder.

Zonder eigen meter

Heeft elke woonruimte geen eigen meter? Dan worden de totale kosten verdeeld via de verdeelsleutel. De verdeelsleutel wordt onder andere berekend op basis van het formaat van de woonruimtes. Zo kunnen grotere kamers in een pand dus ook meer kosten aangerekend krijgen. De Huurcommissie moet dit redelijk vinden.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

servicekosten voor gas

Hoe worden de kosten vastgesteld?

De kosten voor gas worden vastgesteld op basis van de meter. Dit kan zowel met eigen meter als zonder eigen meter.

Met eigen meter

De kosten worden in dit geval vastgesteld op basis van de facturen en de eindafrekening. Bij een verdeling over meerdere woonruimtes wordt er uitgegaan van geregistreerd verbruik.

Zonder eigen meter

Indien er een verdeling is over meerdere woonruimten gaat men uit van de onderstaande verdeling:

  • Vaste kosten: 35 procent van de totale gaskosten welke gelijk verdeeld worden over de verschillende woonruimten in het pand;
  • Variabele kosten: 65 procent van de totale gaskosten worden verdeeld naar vloeroppervlakte van de woningen/kamers in het pand.