Servicekosten voor glazenwassen

Op je eindafrekening vind je vaak ook servicekosten voor glazenwassen terug. Het schoonmaken van de ramen is een van de veelvoorkomende servicekosten. Echter mogen niet alle ramen in een gebouw als servicekosten worden berekend. Op deze pagina lees je hier meer over.

Wat wordt er onder servicekosten voor glazenwassen verstaan?

Onder het kopje servicekosten voor glazenwassen wordt het schoonmaken van de buitenramen bedoeld. Dit kan bijvoorbeeld een appartementencomplex betreffen. Het gaat om de ramen van gemeenschappelijke ruimten, maar ook over de ramen van woningen. Het schoonhouden van de ramen aan de binnenzijde van de woning is de verantwoordelijkheid van de huurder. Ook wordt de huurder geacht om de ramen waar hij of zij bij kan aan de buitenzijde zelf schoon te houden. Immers hoeft de verhuurder dan ook niet in de woning van de huurder.

Welke kosten voor glazenwassen mag de verhuurder doorberekenen?

De verhuurder kan het schoonmaken van de ramen aan de buitenzijde van een woning, waar de huurder zelf bij kan, leveren als dienst. In dat geval kan de verhuurder servicekosten in rekening brengen voor glazenwassen. De verhuurder kan echter niet zomaar alle kosten voor het glazenwassen in rekening brengen. De verhuurder mag namelijk alleen de arbeidskosten doorberekenen van de glazenwasser die wordt ingehuurd om ramen schoon te maken waar de huurder zelf bij kan. Wanneer het ramen betreft waar de huurder niet zelf bij kan, zoals de buitenramen van een flatgebouw, dan mag de verhuurder de gemaakte kosten niet doorberekenen als servicekosten.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

glazenwassen servicekosten

Hoe worden de servicekosten voor glazenwassen berekend?

Het kan zijn dat de verhuurder kosten maakt om de onbereikbare ramen toch bereikbaar te maken voor de huurders. Op die manier kunnen huurders zelf de ramen wassen. Kan de verhuurder de uiteindelijk kosten voor het glazenwassen niet specificeren? Dan stelt de Huurcommissie dat 2/3 van de totale kosten zijn gemaakt voor het bereikbaar maken van de ramen, en 1/3 van de kosten arbeidskosten zijn geweest. De verhuurder mag dan alleen de arbeidskosten doorberekenen aan de huurders. Let hier dus goed op als je de eindafrekening ontvangt.

Is de berekening voor de kosten voor het wassen van glazen onduidelijk?

Wanneer de huurder voorzieningen heeft getroffen om de buitenramen bereikbaar te maken, bijvoorbeeld door het installeren van een gondel installatie bij een flatgebouw, kan het onduidelijk zijn of de arbeidskosten voor het glazenwassen wel of niet doorberekend mogen worden. In de praktijk is het met dit soort geavanceerde voorzieningen namelijk nog steeds niet haalbaar om de huurders zelf de buitenramen te laten schoonmaken. Heb je het idee dat de kosten onredelijk zijn? Neem dan contact op met de Huurcommissie. Uiteraard is het raadzaam om eerst zelf contact op te nemen met de verhuurder alvorens je hen bericht.