Servicekosten voor onderhoud installaties

Het onderhoud van installaties is onderdeel van de servicekosten van nagenoeg alle huurwoningen. De verhuurder is namelijk wettelijk verplicht om vaste technische installaties te onderhouden, repareren en zo nodig te vervangen. Het is echter niet voor iedereen even duidelijk welke installaties nou wel onder deze servicekosten vallen en welke niet. In dit artikel meer uitleg hierover en ook over welk deel van de kosten de verhuurder wel aan de huurder mag doorbereken.

Wat valt er onder servicekosten voor onderhoud installaties?

Als men het heeft over servicekosten voor onderhoud van installaties, dan gaat het over het algemeen over technische installaties die vast onderdeel zijn van de woning. Het zijn installaties die je niet kunt verwijderen zonder de woning te beschadigen. In de meeste gevallen gaat het om een of meerdere van de volgende installaties:

 • Cv ketel
 • Radiatoren
 • Mechanische ventilatie
 • Collectieve verwarming
 • Vloerverwarming
 • Automatische deuren en ramen
 • Liften

Wat valt er niet onder servicekosten voor onderhoud installaties?

Installaties die niet vast zijn en die geen deel uitmaken van de kale huur, worden niet tot deze servicekosten gerekend. Ook installaties die de bewoner zelf heeft aangebracht, vallen niet onder de servicekosten voor onderhoud installaties. De volgende installaties vallen in de meeste gevallen dus niet onder deze kostenpost:

 • Lampen en tl-buizen
 • Schakelaars en armaturen
 • Inbouwapparatuur en witgoed
 • Airconditioning (zelf ge├»nstalleerd)
 • Stoellift (zelf ge├»nstalleerd)

(Tekst gaat verder onder deze foto)

servicekosten onderhoud installaties

Welke kosten mag de verhuurder doorberekenen?

In principe is de verhuurder verantwoordelijk voor de kosten van periodiek onderhoud, reparatie en vervanging van alle vaste technische installaties. De huurder hoeft niet mee te betalen. Mocht de huurder een bedrag voorgeschoten hebben, bijvoorbeeld bij een reparatie, dan kan dat teruggevorderd worden bij de verhuurder.
Wel heeft de huurder een verplichting om simpel onderhoud uit te voeren aan technische installaties binnen in de woning. Het gaat om onderhoud waar geen technische kennis voor nodig is, zoals het ontluchten van radiatoren en het bijvullen van de verwarmingsinstallatie.
In het geval dat de huurder dit weigert te doen, mag de verhuurder de kosten voor dit klein niet-technisch onderhoud wel doorberekenen aan de huurder.

Wie betaalt de kosten voor een 24 uurs reparatieservice?

Voor sommige installaties bestaat er een 24 uurs reparatieservice. In dat geval kan de huurder 24 uur per dag storingen melden en worden de installaties direct gerepareerd. Mocht de huurder voor deze 24 uurs service kiezen, dan mogen die extra kosten niet doorberekend worden aan de verhuurder.
De huurcommissie gaat ervan uit dat de extra kosten voor een 24 uurs service 20% van de totale kosten zijn. Dat betekent dat 80% van de reparatiekosten aan de verhuurder doorberekend mogen worden en dat de huurder zelf 20% moet bijdragen.

Klachten over de servicekosten voor onderhoud installaties?

Mocht je het niet eens zijn met doorberekende servicekosten voor onderhoud aan de technische installaties van jouw woning, dan kun je de huurcommissie inschakelen. De huurcommissie zal eerst het geschil op proberen te lossen door te bemiddelen tussen huurder en verhuurder. Mocht dit niet succesvol zijn, dan kan de huurder een formele procedure starten.