Servicekosten voor schoonmaak gemeenschappelijke ruimtes

Op de eindafrekening staat waarschijnlijk ook de post gespecificeerd voor schoonmaak gemeenschappelijke ruimtes. De schoonmaak hiervan valt ook onder servicekosten die de verhuurder mag doorberekenen aan de huurder. Hieronder valt bijvoorbeeld het schoonmaken van de hal of het trappenhuis.

Wat valt er qua servicekosten onder schoonmaak gemeenschappelijke ruimtes?

Onder de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes valt bijvoorbeeld het schoonmaken van ruimten die gemeenschappelijk door de huurders worden gebruikt zoals de portiek, de galerij, het trappenhuis of de liften in bijvoorbeeld een appartementencomplex of flatgebouw. Ook het schoonmaken van gemeenschappelijke recreatieruimtes valt hieronder.

Welke kosten voor schoonmaak gemeenschappelijke ruimtes mag de verhuurder doorberekenen?

In principe worden huurders geacht om de gemeenschappelijke ruimtes zelf schoon te houden. De verhuurder kan ook het schoonmaken van deze ruimtes leveren als dienst. Als de gedeelde ruimtes worden schoongemaakt door de verhuurder of als de verhuurder hiervoor een schoonmaker inhuurt, dan mag de verhuurder deze schoonmaakkosten doorberekenen aan de huurder. Deze kosten staan gespecificeerd op de eindafrekening.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

gemeenschappelijke ruimtes

Hoe worden deze specifieke servicekosten berekend?

De verhuurder betaalt meestal zelf eerst de kosten voor de schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes. Daarna worden de kosten evenredig verdeeld over de verhuurders en doorberekend in de vorm van servicekosten. Deze kosten vind je terug in je contract of de jaarlijkse communicatie van je verhuurder over de huurverhoging.

Heb je vragen over de berekening van de kosten voor het schoonmaken?

De verhuurder mag alleen de kosten voor schoonmaak gemeenschappelijke ruimtes aan zijn huurders doorberekenen als hij de kosten ook daadwerkelijk gemaakt en betaald heeft, en als de prijs daarvoor redelijk is. Wanneer je vragen hebt over hoe de berekening voor schoonmaakkosten voor deze ruimtes tot stand is gekomen, kun je het beste eerst contact zoeken met de verhuurder. Mocht je er samen met de verhuurder niet uitkomen, dan kun je ook nog contact zoeken met de Huurcommissie. Heb je andere vragen over deze kosten? Neem dan gerust contact met ons op.