Servicekosten voor water

Op de afrekening voor de servicekosten worden verscheidene kostenposten opgenomen. Een van deze servicekosten zijn de kosten voor water. Hoe worden deze kosten doorberekend aan de huurder? Op deze pagina tref je een handig overzicht.

Welke servicekosten vallen onder de kostenpost water?

De kosten voor het gebruik van water in je eigen woonruimte vallen hieronder. Wordt er ook water gebruikt in een gezamenlijke ruimte, zoals bijvoorbeeld een wasruimte? Dan worden deze kosten verdeeld over de huurders in het pand.

Welke kosten mag de verhuurder doorberekenen?

De verhuurder kan de kosten op verschillende manieren doorberekenen. Dit kan door middel van een eigen meter in jouw kamer, studio of appartement of zonder eigen meter. Hieronder volgt een overzicht.

Met eigen meter

Beschik je over een eigen meter in jouw woonruimte? Dan worden de kosten via jouw watermeter berekend.

Zonder eigen meter

Heb je geen eigen watermeter in jouw woonruimte? Dan worden de kosten verdeeld door middel van een verdeelsleutel. De verdeelsleutel moet redelijk zijn en wordt gebaseerd op normen van de Huurcommissie.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

servicekosten voor water

Hoe worden de kosten voor water vastgesteld?

De kosten voor water worden gebaseerd op de facturen en de eindafrekening. Zo werkt het zowel met of zonder eigen meter.

Met eigen meter

Beschik je over een eigen meter? Dan wordt dit berekend op basis van het geregistreerde verbruik. Je kunt dit dus ook zelf controleren op basis van jouw meter.

Zonder eigen meter

Heb je geen eigen meter in je woonruimte? Dan wordt dit vooralsnog berekend op basis van de facturen en de eindafrekening. Bij verdeling over meerdere woonruimtes gaat men uit van een gelijke verdeling over de woonruimtes.

Klacht?

Heb je een klacht richting jouw verhuurder op het gebied van de servicekosten voor water? Ga eerst altijd zelf met hen in overleg. Kom je er niet uit? Dan kan je eventueel contact opnemen met de Huurcommissie.